More

Fwd: Re: lug-bg: Gentoo ebuilds Не предоставя механизъм за надеждното изполване на различни версии на софтуера предлаган в различните издания на дистрибуцията, т.е. изчакваме, например, за смислен аналог на проверка от вида

# apt-get install p1/stable p2/testing p3/unstable

За Analysis of library dependencies to insure accuracy of runtime dependencies и не споменаваме; 4-5 пъти по малък архив и горе долу толкова пъти по-малко на брой поддържани хардуерни архитектури.

Teзи, които имат желание за собствени биулдове на Debian, да обърнат внимание на apt-build, apt-src, pbuilder, auto-apt и т.н.

Тук май е мястото да спомена, че критериите, които посочихме в началото, изпълняват и свободни операционни системи като FreeBSD, NetBSD и OpenBSD. Много добра идея ще е да се погледне и как те могат да ви бъдат от полза. Специално начинаещите потребители могат да прочетат и превода на FreeBSD Packages & Ports Collection, въпреки че не е цялостно описание как се доставя и инсталира нов софтуер във вашата системата, а визира само Third Party software, но като за начало става. Не посмях да преведа или да давам съвети как се upgrade-ва една такава система (имайки предвид всичките й части), понеже както и при Gentoo, и тук няма определен механизъм за частичен или смесен upgrade на отделни части от системата (Base and Third Party) и единствено се взима под внимание и гарантира с успех цялостен upgrade на сорсовете на системата (вижте Synchronizing Your Source) или евентуален binary upgrade (не се поддържат, например няма Conflicts, както при Debian).

Всички тези работи може би разработчиците и по-напредналите потребители ги знаят, имайки предвид статистиката за Which of the following is your favorite distribution / operating system? от окончателното изследване и проучване FLOSS на Международния Институт по Информатика към Университета на Маастрихт (Холандия) в партньорство с Berlecon Research, Berlin и Proactive International ( Paris). Данните са приети от European Commision. Та защо и по-новите потребители да не се възползват от всичко това, освобождавайки се от неправилни предубеждения и схващания, че дистрибуцията не е подходяща или не може да бъде удобна и за тях? Напротив, дистрибуцията учи на правилно използване и прилагане на софтуера.


George Danchev 2004-12-25