Subsections

Knoppix LiveCD

От Knoppix в паметта...

Knoppix е самостоятелен проект, отделно от проекта Debian, но много удобен и бърз начин човек да се запознае с GNU/Linux, и в частност с доста вкултурен Debian GNU/Linux, инсталиран на CDROM.

Поради това, че проектът Debian засега не предоставя официално готови LiveCD, то се препоръчва като такова да се ползва именно Knoppix. По-добро решение трудно ще бъде измислено, като освен това може да послужи и като инсталатор. От друга страна има пакет, с чиято помощ можете сами да си направите LiveCD, съдържащо точно това което ви трябва. Това е пакета dfsbuild, като за разлика от готовите Knoppix имиджи, с него можете да си направите и LiveCD и за архитектури различни от x86. За да се запоснаете с Knoppix ви трябва само x86 PC, което да може да зарежда операционна система от диск в CDROM-устройството, или пък ако не може да boot-ва от CDROM, да има флопи дисково устройство, за да заредите от него с boot-ващата дискета на Knoppix, която може да създадете от флопи имиджа, който е на CDROM-диска. Не е необходимо да инсталирате нищо на хард диска (но при желание и това може да стане), дори може да няма и харддиск на машината. Авторът на тази инсталирана на CDROM система ползва пакети от Debian, като освен това е добавил доста код от себе си за разпознаване на хардуера и решаването на задачи, специфични за системи, инсталирани на read-only медия, каквато е CDROM-дискът, като root filesystem, която се зарежда в RamDisk, т.е. в паметта, заключени потребителски акаунти и много други.

Повече обяснения за тази система върху CDROM ще намерите в документацията. Добре ще е да се запознаете с цялата документация, за да можете да използвате повече възможности, предлагани от Knoppix LiveCD. Обърнете внимание на:

Специфичните за Knoppix сорсове, отнасящи се до разпознаването на хардуера, можете да получите от http://developer.linuxtag.net/knoppix/sources/, тези сорсове са пакетирани като пакети за Debian (.debs) за i386 и са достъпни от http://developer.linuxtag.net/knoppix/i386/. Доста от този код на автора е оценен като полезен и е приет в официалния Debian архив. Форумът и пощенския списък debian-knoppix са добър източник на допълнителна потребителска и развойна информация.

След като заредите Knoppix от CDROM-диска, ще бъде направено опознаване на хардуера, който имате, и съответно ще бъдат заредени необходимите драйвери, като в крайна сметка ви се стартира графична сесия (може да променяте поведението при зареждане с подаването на cheatcodes, които може да разберете с F2, когато в началото ви се подава boot: промпта). Двата акаунта (root и knoppix), с които системата идва по подразбиране, са заключени, но това не е проблем. Не е нужно дори да знаете техните пароли, за да ги смените, а всъщност те нямат пароли. Дори и като потребител knoppix ви е предоставена възможността да изпълните:

$ sudo su

и ставате root ( sudo(8), su(1), sudoers(5) и разгледайте файла /etc/sudoers), след което може да му смените паролата с:

# passwd root

тази парола ще е валидна само за сесията, т.е. докато рестартирате, и само вие си я знаете, разбира се. Повече информация по този въпрос можете да намерите на CDROM-диска в KNOPPIX/README_Security.txt.

Оттук вече, ако имате желание или ви се налага, можете да работите със съществуващите файлови системи на хард дисковете -- ако имате такива, да създавате нови дялове и да създавате в тях различни типове файлови системи, които после да монтирате където намерите за добре (т.е. доста мощно rescue решение). Без да инсталирате никъде нищо, можете просто да прочетете набързо документацията, специфична за Debian:

Дори ви препоръчвам този документ да го четете от вашата Knoppix система (без да пипате нищо по хард дисковете), за да поглеждате в нея, докато четете.

Ако нямате възможност да си вдигнете мрежата и да четете този документ от мястото, където се хоства (т.е. от отдалечения web server), то го запишете на дискета, монтирайте я и четете от нея.

Трябва да отбележим, че от Knoppix 3.3 освен knx-hdinstall вече има и още един хард-диск инсталатор наречен knoppix-installer. Той предлага два режима на инсталация knoppix-mode при който зареждането на инсталираната върху хард-диска система ще прави автоматично разпознаване на хардуера точно както това става на LiveCD-то и debian-mode, който инсталира традиционния Debian, като неговия официален инсталатор. Ако при инсталацията на хард-диска използвате knoppix-mode след това не би трябвало да има проблеми ако обновявате от официалния Debian архив, понеже файловете специфични за Knoppix няма да бъдат закачани от dpkg, поне докато не влязат подобни пакети доставящи точно същите файлове точно на същите места във вашата система, при което dpkg ще предупреди за overwrite и ще преустанови инсталацията на тези пакети докато не го принудите с някоя от force опциите му. За повече, подробности http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=5297 и http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=5017, където ще намерите още по-подробен ChangeLog на Knoppix 3.3 съдържащ нови cheatcodes както и коментари за knoppix-mode и debian-mode.

... към Debian на диска

След като понапреднете малко с материала и сметнете, че искате да имате инсталиран Debian на вашия харддиск (или харддискове), може да опитате да го инсталирате от Knoppix CDROM-диска с помоща на скрипта knx-hdinstall и описаното на http://www.freenet.org.nz/misc/knoppix-install.html или с новия knoppix-installer от Knoppix 3.3 или както е описано в Install Manual за различните хардуерни архитектури. Не бързайте с инсталацията върху хард диск, тя няма да избяга, докато разучите Knoppix-а и документацията на Debian. Добра статия е и The Very Verbose Debian 3.0 Installation Walkthrough.

Има и още един вариант да инсталирате оригиналния истински Debian чрез зареждане на Knoppix LiveCD. Това е чрез bootstraping на Debian от Knoppix е описано тук: http://www.inittab.de/manuals/debootstrap.html Накратко ако не ви задоволяват boot-floppies, буутвате с Knoppix и използвате debootstrap за да инсталира Debian Base система.

Debian може да се инсталира по много начини, както ще прочетете в наръчника за инсталация, но пък знам, че първо ще се пита за CD's. Тук разнообразието е голямо и сами можете да се запознаете от http://www.debian.org/CD/. Там ще прочетете как да си изтеглите официални и неофициални CD images през HTTP или FTP и как по-ефективно да правите това с jigdo, което може да научите от Debian Jigdo mini-HOWTO, също така са изброени и vendors, които могат да продават CD's (не се заплаща софтуера, а само носителя!). Предоставя се и неофициален Net Install bootable CD image, официални такива засега няма. Освен CD images ще намерите и DVD images, като и двата вида могат да се изтеглят и обновяват с jigdo от пакета jigdo-file.

В тази връзка впоследствие обърнете внимание на пакета bootcd ( bootcd(1)). Може да изкопирате вашия running Debian на CDROM чрез скрипта bootcdwrite(1) от същия пакет. За генериране на Official Debian CD images си инсталирайте пакета debian-cd.

За автоматично разпознаване и конфигуриране на хардуера за така инсталирания Debian на диска има програми като discover и kudzu, който се ползват и в други дистрибуции. Knoppix LiveCD, например, ползва собствени конфигуриращи хардуера скриптове заедно с модула cloop, който вече е в официалния Debian архив благодарение на автора на Knoppix Klaus Knopper -- cloop-src и cloop-utils. Имайте предвид, че ако на вашата система някой драйвър не е компилиран като модул за ядрото или не е закомпилиран в самото ядро, то ще трябва да направите поне едно от двете, за да може да използвате съответния хардуер.


George Danchev 2004-12-25