Subsections

Какво още може да се направи...

Превод на сайта http://www.debian.org

Месец май 2003 беше обявено, че основната част от официалния сайт на Debian GNU/Linux е преведена на български език. Ако предварително не е направена, след малка настройка може съвсем комфортно да се разглеждат "българските" уеб страници на любимата свободна операционна система.

Превод на официалните документи на http://www.debian.org/doc

За съжаление за сега са известни само:

Това което би било добре да се направи е да се осъвременят преводите спрямо последните официални версии на тези документи и да се включат в официалната документация.

Превод на официалния debian-installer

FIXME: който се е захванал с превода да се обозначи, моля ;-)

Поддържане на неофициално apt хранилище

За тези, които постоянно питат и предлагат самостоятелна българска дистрибуция, без да знаят за какво приказват и какво означава това като начинание - може да се поддържа неофициално хранилище с пакети, които по една или друга причина не могат да влязат в официалната дистрибуция на Debian, но пък ни интересуват нас като българи и да могат лесно и бързо да се инсталират от българските потребители. Абсолютно в реда на нещата е да се възползваме от това, което е в официалния Debian и да добавим каквото ни липсва, въпреки, че е много трудно да се намери нещо което не е включено в официалния Debian, защото това не е просто най-голямата дистрибуция на GNU/Linux, а е и най-голямата дистрибуция на операционна система (ОС) въобще - около 12 000 официални debian пакети към момента - това изобщо не е скромно. Решението е и ние българите (както всички останали) да се вместим някакси в тази интернационална и универсална дистрибуция на операционна система, защото да се опитваме да догоним възможностите на Debian започвайки от нулата (from scratch) е меко казано несериозно или неразбиране за какво се опитваме да говорим. Би било прекрасно някои хора да престанат да подскачат и да крещят: "О, тази дистрибуция така... онази пък така... на тази пише, че е направена в България, на онази пък, че е създадена специално за нас, на тази пише Advanced... на другата Professional... ". Загърбете рекламните трикове, точно така, както правете и с телевизионните реклами. Вместо това вкопчете се в някоя дистрибуция (разбира се след като опитате от всичко преди това), която Ви е по сърце и така докато наистина не откриете нещо генерално по-добро и аргументирано да го замените.

Ето някои случайни примери за такива пакети, интересуващи само нас българите:

FIXME: Проекта http://bgdebian.sourceforge.net/ не беше ли създаден с цел unofficial bg repository?

Най-доброто решение разбира се е да имаме колкото може повече българи като official Debian maintainers


George Danchev 2004-12-25